donderdag 30 augustus 2012

Hoe een succesvolle Google-campagne op touw zetten


In hun boek, The Ultimate Guide to Google AdWords, 3rd Edition, bespreken de auteurs Perry Marshall en Bryan Todd de grondbeginselen van het pay-per-click advertentiesysteem van Google, en geven ze meer details over hoe bedrijven campagnes kunnen opzetten die hun zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren, hoe ze meer mensen op hun advertenties kunnen doen klikken en hoe ze de verkoop kunnen doen stijgen. In dit bewerkte fragment bespreken Marshall en Todd hoe je de zoekwoorden kan bepalen die de meeste potentiële klanten zullen aantrekken.

Welke zoekwoorden zal je gebruiken om je markt te kunnen bereiken? Het juiste antwoord vinden op die vraag kan het verschil maken tussen een succesvolle Google-advertentiecampagne of een flop. Eigenlijk ben je er op uit om dat ene of de twee beste zoekwoorden te vinden die je de meeste betalende klanten zullen opleveren, en dan pas je het hele verkoopproces daaraan aan. Dat is wat de meest succesvolle adverteerders vandaag de dag doen.  AdWords toont zowel gerelateerde gesponsorde lijsten als onbetaalde lijsten die voortkomen uit een zoekopdracht op Google. Een gigantisch voordeel is dat je op deze manier mensen bereikt die al gevallen zijn voor het concept dat je promoot. Je hoeft ze niet te overtuigen – ze zijn al op Google aan het zoeken naar wat jij verkoopt. Je moet enkel maar de zoekwoorden uitdokteren die ze gebruiken om te beschrijven wat jij aanbiedt, zodat je ze kan bereiken.

Om die te vinden moet je zo duidelijk mogelijk beschrijven wat je verkoopt, en de persoon identificeren die dat wil kopen – met andere woorden, je ideale klant. Hierna volgen vier tips die je kunnen helpen om je eigen Google-advertentiecampagne op poten te zetten.

1. Bepaal wie je perfecte klant is. We raden aan dat je nu meteen stopt, een stukje papier neemt en in een zin je ultieme geld-in-de-hand-en-klaar-om-te-kopen-klant beschrijft.

Dat zijn de mensen die al iets weten over het soort van product (of informatie) die je verkoopt, of de dienst die je aanbiedt. Die mensen kennen je waarschijnlijk niet, maar ze weten wel iets over je product. Vaak hebben ze een dringend probleem en hebben ze beslist om online te zoeken naar een oplossing. Het zou kunnen dat ze al besloten hebben hoe ze het probleem willen aanpakken. Nu zitten ze op Google, om het product te vinden dat bij hun oplossing past, en het dan te kopen. 
Je beschrijving zou er zo kunnen uitzien:
·         Mijn ideale klant is iemand die al gelooft in niet-farmaceutische en natuurlijke remedies voor migraine, en die op zoek is naar de beste om te kopen.
·         Mijn ideale klant is iemand die al beslist heeft dat hij of zij online aardewerk wilt kopen.
·         Mijn ideale klant weet van het bestaan van pay-per-click-managementdiensten  en is actief op zoek naar een om te gebruiken.

2. Bepaal welke zoekwoorden potentiële klanten gebruiken om je producten en diensten op te zoeken. Ga naar het hulpprogramma voor zoekwoorden van Google en geef enkele woorden in waarvan je denkt dat je potentiële klanten ze zullen gebruiken.

Laten we de migraine als voorbeeld nemen. Een idee om mee te beginnen zou “natuurlijke remedies tegen migraine” kunnen zijn, omdat je daarmee mensen bereikt die op zoek zijn naar een “natuurlijke oplossing”, “iets tegen migraine” in tegenstelling tot meer algemene zaken, en “remedies” in tegenstelling tot feiten, cijfers of informatie.  Gebaseerd op die zoekopdracht geeft Google een redelijk grote lijst van zoekwoorden. We kunnen die nu woord voor woord doorzoeken, elk zoekwoord vergelijken met de klantbeschrijving en de geschikte zoekwoorden eruit halen. Het zou kunnen dat je uiteindelijk niet meer dan tien of twintig zoekwoorden overhoudt, maar dat is helemaal niet erg.

3. Bepaal hoeveel mensen die zoekwoorden gebruiken. Voor je tien of twintig zoekwoorden kan je vertrouwen op wat het hulpprogramma voor zoekwoorden je verteld heeft. Of je kan voor elk zoekwoord verder zoeken met het hulpprogramma en het totaal optellen van andere variaties die volgens jou volledig overeenkomen met de klantbeschrijving. Hou rekening met het aantal zoekopdrachten  bij het kiezen van de (beste) zoekwoorden.

4. Bepaal hoe veel geld adverteerders verdienen met een zoekwoord. Je kan dit bepalen aan de hand van de prijs van een zoekwoord. Je wilt de zoekwoorden waar veel mee te verdienen valt, en de markt heeft zo haar eigen manier om dat duidelijk te maken. De maximum kost per klik die mensen betalen is tegelijk het maximum aan geld dat beschikbaar is op die markt.

Ga naar de Google Traffic Estimator om dat te bepalen. Je kan zoveel relevante zoekwoorden verzamelen als je wilt, en dan een berekende vergelijking maken om de beste zoekwoorden te vinden voor jouw klantenprofiel. Je hebt al een goed begin als je zes tot twaalf sterk gerelateerde groepen van zoekwoorden hebt. Ten slotte ben je eigenlijk nog het best met slechts een eenduidig en raak zoekwoord. Het belangrijkste wat je voor ogen moet houden bij een Google-campagne is dat het geen eenvoudige techniek is, of gewoon iets dat je een keer opstelt en dan vergeet. Google AdWords is pas echt efficiënt als je om de paar dagen inlogt en je zoekwoorden continu verfijnt om zo twee, vijf of zelfs tien keer zo veel mensen op je site te krijgen. Het aantal bezoekers stijgt zelfs wanneer je kost-per-klik daalt in de loop van de tijd.

Perry Marshall en Bryan Todd zijn de auteurs van The Ultimate Guide to Google AdWords, 3rd Edition, gepubliceerd door Entrepreneur Press in 2012. Marshall is de stichter van Perry S. Marshall & Associates, een bedrijf uit Chicago dat advies geeft aan online en gewone bedrijven over hoe ze meer potentiële klanten kunnen aantrekken en hoe ze meer bezoekers op hun website krijgen. Todd is een internationaal marketingconsulent en een specialist in Google Adwords uit Lincoln, Nebraska.
Bron:   Entrepreneur   Door Perry Marshall en Bryan Todd  en vrij vertaald door Nele De Pauw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten